Myyttinen Luontoni – monitaiteellinen ja yhteisöllinen taideprojekti Lapissa

Lappilaiseen elämään on aina olennaisena osana kuulunut luontoyhteys, johon monet tavat, uskomukset, myytit ja rituaalit liittyvät. Myyttinen Luontoni – projektissa tutkitaan eri näkökulmista, millä tavalla kansanperinteessä näkyvä luontoyhteys ilmenee tänä päivänä sekä paikallisten että Lapin kävijöiden elämässä. Löytyykö “Lapin taiasta” vanhojen myyttien ja riittien elementtejä, ovatko ne löytäneet uusia muotoja vai onko luontoyhteyden kokeminen ja ilmentäminen muuttunut ajan myötä kokonaan? 

Myyttinen luontoni -projektin lähtökohtana on tutustua Lapin kulttuuriin, luontoon, myytteihin ja rituaaleihin. Tavoitteenamme on luoda uusia ja vahventaa vanhoja rituaaleja sekä dokumentoida ja työstää niitä edelleen taiteen eri keinoin. Taiteelliset tuotokset koostuvat paikallisten kanssa tehdyistä yhteisö- ja ympäristötaideprojekteista sekä työryhmän tuottamista dokumentaarisista videoista ja valokuvista, videoperformansseista sekä installaatiosta.

Projektin ensimmäinen osa, Irtipäästämisen rituaali, toteutettiin touko-kesäkuussa 2017 Lapissa ja Pirkanmaalla.

Työryhmään kuuluvat sosiokulttuuriset innostajat, kuvataiteilija Inka Hannula, tanssija Eveliina Niva sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja Kirsi Riihijärvi.